Lansare oficială City Air, prima platformă de monitorizare a calității aerului în școli
Asociația Română pentru Smart City a lansat joi, 17.06.2021, programul City Air, rețea națională de monitorizare a calității aerului din școli. Programul își propune să devină cea mai mare mișcare pentru îmbunătățirea calității aerului în școlile din România.
Prima etapă a programului vizează instalarea a 60 de stații de monitorizare în 30 de școli selectate în program, iar datele sunt disponibile în mod gratuit pe cityair.ro. Periodic, un grup de lucru din cadrul asociației va realiza rapoarte și buletine cu interpretarea acestor date.
Lansarea oficială a proiectului a avut loc în Amfiteatrul Școlii Regina Maria, evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6 și Administrația Școlilor Sector 6.
Pe lângă inițiatorii programului, în cadrul evenimentului au participat partenerii de tehnologie Claritech, TNT Computers, Inoesy, Asociația Nature Talks, dar și invitați care susțin importanța calității aerului pentru un viitor sănătos:
- Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6
- Octavian Berceanu, comisar general Garda de Mediu
- George Garbacea, președinte Agenția Națională pentru Protecția Mediului
- Dragoș Preda – Director executiv SN Radiocomunicații
- Teodora Iacob, Președinte Asociația Nature Talks
- Nicolae al României, Președintele Asociației Principele Nicolae
- Radu Țincu, medic primar ATI, Spitalul Floreasca
- Cristian Croitor – Managing Director Claritech
- Andrei Zamfirescu, Head of Development TNT Computers SRL
- Tudor Gorcia – CEO TNT Computers SRL
- Ovidiu Tudose – CEO SC INOESY SRL
România nu are o rețea de monitorizare a aerului în școli. 25.000 de oameni mor anual din probleme asociate poluării, iar în acest moment 80 de persoane, statistic, oficial, mor din cauza problemelor de poluare.
Acesta a mai subliniat importanța măsurării calității aerului, pentru identificarea soluțiilor, dar mai ales importanța colaborării autorităților locale și centrale și a societății civile și a felicitat deschiderea și transparența Primăriei Sectorului 6 față de acest subiect.
Suntem în etapa în care testăm stații, testăm tehnologii, în care ne ducem în mijlocul comunității și învățăm împreună. Nu putem să vorbim despre dezvoltare urbană, dacă nu înțelegem ce probleme aduce poluarea. Așa cum atunci când ne simțim rău, mergem la doctor pentru a putea obține un diagnostic și să facem investigații, la fel trebuie să acționăm și când vine vorba de poluare. Tocmai de aceea, City Air este infrastructura, gratuit pusă la dispoziția autorităților centrale și locale, societății civile și tuturor celor care sunt interesați să găsească soluții. Doar într-un mediu colaborativ, această platformă poate funcționa.
Mai multe detalii despre evenimentul de lansare City Air în comunicatul de presă publicat de Asociația Română pentru Smart City.
Din păcate poluarea ne omoară pe noi și îi omoară și pe cei care vin după noi, ne omoară acum și în viitor. Din nefericire, este un fenomen silențios, pentru că nu doare, nu creează niciun fel de panică, ci acționează tacit asupra sănătății noastre.
Poluarea aerului determină apariția bolilor pulmonare cronice, care ne afectează calitatea vieții și capacitatea de muncă. Crește riscul de apariție al cancerelor în toate zonele, iar dacă vorbim despre generațiile viitoare, poluarea crește susceptibilitatea copiilor de a dezvolta alergii respiratorii, alergii care înseamnă o predispoziție de a dezvolta patologii cronice la vârsta adultă.
Claritech, partener de tehnologie al programului City Air
CityAir a devenit posibil sub coordonarea Asociației Române pentru Smart City, cu susținerea partenerilor Claritech, Inoesy, Tnt Computers și Asociația NatureTalks, dar și prin implicarea comunității locale. Investiția inițială este în valoare de 50.000 de euro și este 100% privată.
În calitate de partener de tehnologie, Claritech sprijină inițiativa cu furnizarea, instalarea și mentenanța stațiilor de monitorizare NuboAir, senzori calibrați de exterior pentru monitorizarea în timp real a nivelului de poluare – emisiile de particule în suspensie PM1.0, PM2.5.
Noi punem la dispoziție senzorii (stațiile de monitorizare Nubo Air Sensirion). Am căutat o soluție care este folosită de cele mai multe piețe din lume și din Europa, senzori care sunt într-o clasă de precizie superioară și care completează într-un mod natural atât senzorii din rețelele independente de tip citizen science, cât și stațiile mari de senzori din cadrul rețelei naționale de monitorizare a calității aerului.
Simțim nevoia să ne implicăm, să investim, pentru că vrem să îi ajutăm pe oameni să conștientizeze cât de important este acest subiect.
DESPRE CITY AIR
Program național de monitorizare a calității aerului în școli
Harta platformei naționale de monitorizare a calității aerului City Air a prins contur odată cu demararea proiectului pilot în Capitală, în data de 8 iunie 2021. Implementarea proiectului pilot, în primă fază, în școlile selectate din Sectorul 6, presupune montarea a câte două stații de monitorizare locală a nivelului poluării aerului pentru fiecare unitate de învățământ (în interior și în exterior). Senzorii vor măsura, timp de un an de zile, particulele în suspensie din aerul respirat la interior și exterior: PM 1, PM 2.5, PM 10, dar și informații despre umiditate, presiune și temperatură.
Datele colectate pot fi accesate de toată lumea pe platforma map.cityair.ro. Calitatea aerului este descrisă într-o primă fază cu indicatorii: ”bună”, ”medie”, ”rea”, astfel încât utilizatorii să înțeleagă într-un mod cât mai simplu datele colectare de stațiile de monitorizare. În partea din spate însă, datele complete sunt stocate și, periodic, vor fi emise rapoarte care să arate cum a evoluat calitatea aerului pe o perioadă mai mare de timp, în școlile în care au fost instalate stațiile.
De asemenea, în perioada următoare va fi dezvoltată o aplicație mobilă, care va emite alerte atunci când calitatea aerului este sub nivelul acceptat.
La nivel global, 600.000 de copii mor anual din cauza poluării din interior și din exterior.
Obiectivul principal al programului CityAir este să construiască imaginea reală a calității aerului din școli și să creeze astfel infrastructura necesară pentru a arăta o radiografie la zi.
DESPRE NUBO AIR
Sistem de monitorizare a calității aerului, distribuit de Claritech în România
Sistemul de monitorizare Nubo Air asigură măsurători precise pentru calitatea aerului în condițiile unei durate lungi de exploatare, în special datorită configurației redundante, senzorilor calibrați din fabrică și funcțiilor incluse de auto-configurare și auto-diagnostic.
Nubo are certificare MCERTS și este produs de Sensirion Elveția, cu o tradiție de peste 20 de ani în producerea senzorilor de mare precizie.
Mai multe detalii despre Nubo, principalele caracteristici și beneficii aici.
Datele înregistrate de senzorii Nubo se pot vizualiza și pe platforma aer.claritech.ro