Sisteme de acoperire radio indoor: ce sunt și cum sprijină dezvoltarea unor medii urbane conectate și durabile

Era conectivității moderne –  o perioadă a creșterii utilizării dispozitivelor mobile și a datelor în mișcare, o perioadă  în care dependența noastră de accesul la internet a devenit esențială pentru viața de zi cu zi. 

Într-o lume în care ne raportăm tot mai mult la interconectare, sistemele de acoperire radio indoor (Distributed Antenna Systems sau DAS) sprijină dezvoltarea unor medii urbane conectate și durabile și rezolvă provocările legate de acoperire, probleme de conectivitate sau rețele congestionate.

Dar ce sunt, de fapt, aceste sisteme și cum reușesc să asigure o conectivitate constantă în spațiile interioare sau locații aglomerate? 

 

Citește mai mult >>>

Tabel conținut

1. Ce sunt sistemele de acoperire radio indoor?  (Distributed Antenna Systems/ DAS)

Distributed Antenna Systems, pe scurt DAS, este tehnologia „din culise” care ne menține conectați în lumea modernă și asigură buna funcționare a lumii noastre wireless.

Cu toții beneficiem de mult timp de această tehnologie în multe locuri. Avem parte de comunicare wireless rapidă, fiabilă și disponibilă într-o varietate de setări.

Sistemele de acoperire radio indoor sunt folosite pentru a îmbunătăți semnalul și viteza datelor pentru rețelele de telefonie mobilă în locurile aglomerate, cu mulți utilizatori, cum ar fi clădiri de birouri și stadioane.

În loc să se bazeze pe o singură antenă pentru a transmite și a primi semnale, un DAS folosește mai multe antene plasate strategic în întreaga zonă pentru a crea o rețea de acoperire uniformă. 

Astfel, utilizatorii din locații au o conexiune fiabilă la rețeaua wireless, chiar și în zonele în care semnalul ar putea fi slab sau intermitent.

Deseori sunt folosite pentru hoteluri, mall-uri, clădiri de birouri, stadioane, de aceea mai multe antene distribuite înseamnă o conexiune stabilă și de bună calitate în beneficiul utilizatorilor.

 

2. Ce înseamnă DAS pentru Claritech? 

Ce înseamnă o infrastructură radio pe care să puteți conta: conexiune fără întreruperi, capacitate sporită și viteze mai mari de date. Iar dacă ar fi să descriem pe scurt ce înseamnă DAS pentru noi, Claritech:

 • Expertiza cu sisteme de infrastructura radio pe care am consolidat-o în cei 15+ ani de activitate;
 • Experiență locală/ internațională pentru proiectare, instalare, mentenanță;
 • O echipă dedicată pentru design radio, proiectare, modelare 3D, cu certificări iBwave din 2012;
 • Management de proiect și laborator RF complet echipat cu posibilitatea de a realiza studii de propagare radio și trafic de date;
 • Unul dintre motivele pentru care suntem considerați partener de încredere pentru operatorii de telefonie mobilă;
 • Parteneriate de durată cu furnizori de echipamente @Commscope;
 • Acoperire națională pentru București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Craiova;
 • Un portofoliu de 24,000+ proiecte la cheie de sisteme de acoperire indoor;
 • 40,000+ antene DAS instalate.
 
Experienta Claritech cu acoperire radio

3. De ce avem nevoie de DAS în lumea modernă conectată?

Utilizarea în creștere a dispozitivelor mobile și a datelor în mișcare a pus o presiune semnificativă asupra rețelelor wireless tradiționale.

Acoperirea slabă a semnalului și problemele de conectivitate sunt frecvente în spațiile interioare aglomerate, cum ar fi centrele comerciale și sălile de evenimente/ polivalente/ de conferință.

Congestionarea rețelelor wireless în astfel de medii aglomerate poate duce la scăderea vitezelor de transfer a datelor și la apeluri cu probleme de semnal.

Sistemele de acoperire radio indoor vin în întâmpinarea acestor provocări, pentru îmbunătățirea acoperirii și a capacității rețelelor în spațiile interioare.

Implementarea unui sistem DAS în astfel de medii asigură o conectivitate stabilă, o acoperire uniformă a semnalului și o experiență wireless fără probleme pentru utilizatori.

3. Cine are nevoie de DAS? Tipuri de proiecte/ Portofoliu Claritech

Pe măsură ce lumea noastră devine tot mai conectată, orașele inteligente au nevoie de comunicații wireless de încredere mai mult ca niciodată. Aici intervine DAS (Distributed Antenna Systems).

Prin implementarea unei rețele de antene pentru acoperire uniformă într-o locație aglomerată, utilizatorii rămân conectați, indiferent de locul în care se află.

De la clădiri de birouri până la stadioane și arene sportive.

De la stații și tuneluri de metrou până la centre comerciale.

De la obiective de interes public până la hale și depozite.

 

O soluție completă cu sisteme de acoperire radio indoor (DAS) sprijină dezvoltarea unor medii urbane conectate și durabile pentru:

 • Spații comerciale și mall-uri
 • Hoteluri și restaurante
 • Clinici medicale
 • Spații de producție și depozite
 • Clădiri de birouri, bănci
 • Stadioane/ Arene sportive
 • Oiective de interes public: bibliotecă, parcări
 • Infrastructură publică – proiecte de acoperire Metrou și tuneluri industriale 

4. Procesul de lucru cu sisteme de acoperire radio indoor


Proiectele care includ sisteme de acoperire radio indoor implică un proces de design complex, care de multe ori presupune alocarea multor resurse, muncă semnificativă și atenție la detalii.

De la proiectarea design-ului și până la implementarea soluției tehnice.

Evaluăm și realizăm documentarea spațiului, studiem gradul de izolare dintre celule, zonele de handover, modul în care arhitectura locației influențează acoperirea radio și decidem cele mai bune locuri de amplasare ale antenelor încă din faza de design. Și acesta este doar începutul.

Pe scurt, pașii de lucru într-un proiect de acoperire radio sunt:

01

Site survey multi-tehnologie

02

Proiectare și design în funcție de necesitățile clientului

03

Instalarea echipamentelor, punerea în funcțiune a sistemului

04

Testare/ măsurători, optimizare

05

Suport tehnic și intervenții

Sisteme de acoperire radio indoor.
O soluție completă care sprijină dezvoltarea unor medii urbane conectate și durabile.

Vă punem la dispoziție servicii complete pentru sisteme de acoperire radio indoor și cablare structurată, dar și o echipă de profesioniști care să vă ajute. De la evaluarea locației, proiectarea design-ului, până la implementarea soluției tehnice, măsurători și optimizare, ne ocupăm noi de toți pașii proiectului.

Acoperire radio DAS

5. Industrii, proiecte complexe, studii de caz

Sistemele de Acoperire Radio Indoor au o gamă largă de aplicații în diverse industrii și medii. De la implementarea DAS în centre comerciale și spații publice la DAS în spitale și instituții medicale. Indiferent de industrie sau mediu, joacă un rol esențial în îmbunătățirea conectivității și în satisfacerea cerințelor din ce în ce mai mari ale lumii noastre interconectate.

Astfel, în centrele comerciale și spațiile publice, este asigurată o experiență de cumpărături îmbunătățită și conectivitate constantă pentru vizitatori, stimulând afacerile și creând un mediu mai atractiv. De asemenea, în spitale și instituții medicale, DAS contribuie la menținerea comunicării critice și oferă o acoperire wireless fiabilă pentru a sprijini serviciile de sănătate.

Un alt exemplu – arenele sportive – printre cele mai dificile spații din punct de vedere al design-ului radio. Presiunea de a găsi o modalitate pentru livrarea serviciilor de voce și date unui număr foarte mare de utilizatori ajunge la un nivel maxim în cadrul evenimentelor publice.

În locațiile care adună mase de oameni pe o suprafață relativ redusă se creează o densitate foarte mare de utilizatori. Toți își doresc să-și împărtășească sau să-și augmenteze experiența trăită prin aplicații de date care solicită foarte mult resursele rețelelor mobile.

Cu ajutorul unui parteneriat potrivit, know-how și instrumentele necesare, operatorii de telefonie mobilă pot oferi o experiență excelentă utilizatorilor în timpul festivalurilor, concertelor sau competițiilor sportive.

Am descris în studii de caz (link-uri mai jos) proiecte special realizate pentru unul dintre clienții noștri principali – operator de telefonie mobilă: proiectarea design-ului, precum și implementarea soluției tehnice pentru acoperirea semnalelor 3G și 4G pentru două dintre cele mai mari și moderne stadioane din România.

De asemenea, am descris drumul de la provocările clientului până la găsirea soluției optimizate pentru asigurarea acoperirii și capacității în condiții de densitate mare de trafic.

Luați legătura cu unul din specialiștii noștri.

Contactați-ne pentru o ofertă personalizată pentru o soluție completă de DAS sau cablare structurată.

+40 21 667 27 00

disponibil între 09:00 – 17:00

Adresă Str. Nicolae G. Caramfil 61C, etaj 2
014141 București, Sector 1

Email contact@claritech.ro