Prețurile energiei electrice au crescut tot mai mult, afectând bugetul tuturor. Fie că vorbim despre o gospodărie sau despre un business sustenabil, un sistem de panouri fotovoltaice este fără îndoială un proiect win-win, eficientizează resursele proprii, dar și pe ale planetei.
Ca în orice proces decizional complex, vrei să cântărești toate opțiunile, faci estimări, strângi argumente pro și contra, tot ce este nevoie pentru alegerea cea mai bună din final.
De multe ori punctul de plecare poate fi o simulare a producției de energie solară a unui sistem fotovoltaic sau a randamentului obținut într-un orizont de timp. Industria în dezvoltare ne pune la dispoziție diferite instrumente, fie că vorbim despre estimări rapide pentru dimensionarea sistemului, consumul zilnic de energie electrică sau opțiuni de finanțare.
Dacă nu ești încă hotărât să apelezi la un furnizor specializat de servicii pentru eficiență energetică (consultanța este de obicei gratuită), am făcut o selecție de 10 aplicații web, accesibile în mod gratuit, care îți oferă posibilitatea să începi cu câteva calcule inițiale despre dimensionarea sistemului fotovoltaic.
Cum calculezi necesarul de panouri solare fotovoltaice
Variabile importante pentru simulările de energie solară
Mai întâi de toate, trebuie să cunoști câteva informații despre proiectul pe care îl ai în minte, astfel încât calculul să fie estimat cât mai aproape de realitate. Este vorba despre variabilele care trebuie completate în aplicație și care influențează dimensionarea adecvată și performanța sistemului fotovoltaic.
01
Profilul de consum
Verifică sau estimează consumul lunar/ anual de energie. În funcție de consumul de energie și puterea necesară pentru principalele categorii de consumatori, se determină cea mai viabilă variantă pentru producția de energie solară.
02
Suprafață disponibilă
Este necesar să cunoști suprafața utilă în metri pătrați a acoperișului/ terenului pe care o ai disponibilă pentru montarea panourilor fotovoltaice. Cu cât ai o suprafață mai mare, cu atât poți obține o eficiență mai bună.
03
Orientare
În funcție de orientarea acoperișului/ clădirii, valorile energiei produse variază foarte mult. Recomandarea de orientare ideală a panourilor este cea spre sud sau est-vest (azimut), iar pentru înclinație, un unghi optim de 34°.
04
Condiții de umbrire
Unele calculatoare oferă posibilitatea includerii detaliilor despre umbrire (clădiri sau copaci din apropiere). Este o variabilă importantă de luat în calcul pentru că influențează performanța sistemului.
Iată sumarul listei noastre cu recomandări de calculatoare de energie solară, iar în cele ce urmează, câte o descriere succintă pentru fiecare dintre ele.
Complexitate
-
🟨⬜⬜
-
🟨⬜⬜
-
🟨⬜⬜
-
🟨🟨⬜
-
🟨🟨⬜
-
🟨🟨🟨
-
🟨🟨🟨
-
🟨⬜⬜
-
🟨🟨🟨
-
🟨🟨🟨
PVWatts® Calculator
Conform sursei, calculatorul PVWatts estimează producția de energie și costul energiei sistemelor fotovoltaice (PV) care sunt conectate la rețea, în întreaga lume. Acesta permite proprietarilor de case sau clădiri mici, instalatorilor și producătorilor să estimeze cu ușurință performanța unei potențiale instalație fotovoltaică. Se pot crea doar layout-uri simple 2D, fără posibilitate de umbrire. Includ date meteo, dar nu se pot importa componente (panouri, invertoare).
Link către calculator (nu este necesar cont de utilizator): https://pvwatts.nrel.gov/pvwatts.php
Power calculator IBC-SOLAR
Se poate estima câtă energie solară poate produce într-un an un sistem PV montat pe acoperiș, ce cotă din energie electrică se poate folosi pentru autoconsum și cât contribuie la reducerea costurilor cu energia. Se pot face calcule pentru sistem cu și fără baterii.
Include date despre locație, acoperiș, sistemul fotovoltaic, consumul de energie și rezultatele estimative – suma economisită și gradul de independență (%) obținut cu și fără sistem PV. Oferă posibilitatea de calcul a estimărilor și pentru un orizont de timp de 20 ani.
Link către calculator (nu este necesar cont de utilizator): https://powercalculator.ibc-solar.com/
PVGIS (Photovoltaic Geographical Information System)
Tool interactiv cu informații geografice pentru instalații fotovoltaice, dezvoltat de Comisia Europeană, PVGIS utilizează date despre radiația solară obținute din imagini din satelit, precum și despre temperatura mediului și viteza vântului. Datele sunt disponibile pentru orice locație din Europa și Africa, precum și pentru o mare parte din Asia și America.
Link către calculator (nu este necesar cont de utilizator): https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
SolarEdge Designer
O aplicație web-based (cu autentificare cont) dedicată instalatorilor pentru a planifica, construi și valida sistemele fotovoltaice, luând în considerare toți parametrii necesari. Locația, clima și alți factori sunt utilizați pentru a proiecta o simulare 3D a acoperișului cu sistem fotovoltaic. Are o interfață ușor de utilizat și permite alegerea modelului de panou PV și invertor, însă doar dintre modelele producătorului SolarEdge.
Link către calculator (este necesar cont de utilizator): https://www.solaredge.com/products/installer-tools/designer#/
Sunny Design
Un serviciu gratuit de administrare a proiectelor PV disponibil în baza unui cont de utilizator. Pe pagina lor sunt disponibile tutoriale video cu descrierea funcțiilor Sunny Design: funcții de bază, proiectare sistem off-grid, simulare 3D a sistemului PV pe acoperiș. Permite alegerea modelului de panou PV și invertor, însă doar dintre modelele producătorului Sunny.
Link către calculator (este necesar cont de utilizator): https://www.sunnydesignweb.com/sdweb/#/
o alegere responsabilă cu beneficii pe termen lung.
Încurajăm tranziția spre energia verde și
eficiența energetică a companiilor care aspiră la un viitor sustenabil.
HelioScope
Un instrument web-based pentru profesioniștii din domeniul energiei solare pentru simulări propuneri de sisteme fotovoltaice: design 3D, estimări pentru randamentul energetic, calculator financiar și funcții de editare drag-and-drop. Pe pagina lor se poate urmări un video cu prezentarea aplicației. Este orientată către design-ul sistemului în detaliu și permite alegerea modelului de panou și invertor dintr-o bază de date.
Link către calculator (este necesar cont de utilizator pentru free trial de 30 zile): https://www.helioscope.com/signup
PlantPredict
Instrument complex de modelare a energiei solare conceput pentru a calcula estimări precise pentru sisteme mari cu panouri fotovoltaice. Varianta basic include predicții energetice, includerea datelor meteo, alegerea modelului de invertor și panou dintr-o bază de date, generare layout sau posibilitatea de a descărca rapoarte. În funcție de planul ales (pentru variantele cu abonament lunar), aplicația software are funcții și posibilități multiple pentru proiecte detaliate – aici o comparație între planuri.
Link către calculator (este necesar cont de utilizator): https://ui.plantpredict.com/login
PV*SOL online
PV*SOL oferă o configurație detaliată și analiză de umbră pentru sistemele fotovoltaice. Poate calcula puterea solară, dimensionarea panourilor și prognoza economică pentru sistemul PV. Varianta care se poate descărca și folosi ca aplicație Windows este gratuită timp de 30 zile și include doar layout 2D la analiza umbririi, cu un grad de complexitate mai mare decât cea online. Calculatorul online este gratuit, cu un design mai simplist, acolo se pot introduce datele, iar configuratorul automat va alege varianta optimă.
- locație
- profilul anual de energie
- date despre panoul PV (producător, model, orientare, cantitate etc)
- producătorul de invertor
În urma simulării, sunt calculate energia fotovoltaică anuală, raportul de performanță, consumul propriu de energie, etc.
Link pentru calculatorul gratuit online: http://pvsol-online.valentin-software.com/#/
PVsyst
PVsyst este conceput pentru a fi utilizat de arhitecți, ingineri și cercetători. Este ușor de utilizat, cuprinde informații despre procedurile folosite și un ghid pentru dezvoltarea unui proiect. Poate importa date meteo sau alte date personale diferite surse.
Printre cele mai bune aplicații orietate către detalii, oferă multe posibilități, de la aspecte ce țin de designul sistemului până la evaluarea costului sistemului (CAPEX, OPEX). Rezultatele sunt prezentate sub forma unui raport complet, cu grafice și tabele specifice, iar datele pot fi exportate.
Link pentru download aplicație (interfața este folosită doar ca aplicație Windows, cu free trial de 30 zile): https://www.pvsyst.com/download-pvsyst/
K2 Base
Instrument inovator de planificare pentru acoperișuri înclinate și plate pentru determinarea sistemului optim de montare K2. Pe site este prezentat un video de prezentare pentru planificarea proiectului PV în 5 pași.
Link către calculator (nu este necesar cont de utilizator): https://base.k2-systems.com/#/dashboard